Саниране

Видове саниране

Най-общо има няколко основни вида саниране: общо, енергийно саниране и топлоизолация на сгради.

  • Общо саниране – това понятие за саниране е най-широкото. Този вид включва спиране на течовете от всички места, ремонт на покривите, укрепване на сградите, нова вътрешна система за ВиК – тръби и щрангове.
  • Енергийното саниране – този вид включва смяната на дограмата, смяна на ВиК-,топло- и електро инсталациите и евентуално подмяна на хидро-изолацията на покрива или обновяване на покрива.  Провежда се в няколко етапа. В началото се провежда енергийно обследване на сградата. Проучват се съоръженията и сградата. Прави се една средна оценка на количеството електро-енергия, която беше израсходвано за последните няколко години. След това се изчислява възможността за спестяване на енергията.
  • Топлоизолация на сградата – този вид се състои в изолиране на стените на сградата и външно облицоване  с цел да се повишават всички термо-изолационни показатели. Направените разчетите показват, че след пълното префасониране на сградите би трябвало да се постигне спестяване на топлина от 40% до 70% в зависимост от колко години са минали от построяването на блока. Най-големите загуби сега са от външните стени-до 35% и от прозорците – до 60%, според данните на Агенцията за енергийна ефективност.

По-голямата част от всички панелни блокове в у нас имат нужда от саниране – подмяна на дограмата, електро- и топлинната инсталации, вътрешна и външна изолация. Поради тези нужди, санирането на стари блокове и сгради отвори голяма ниша в строителния бранш, която вече се запълва постепенно. Според различни оценки ще са необходими от 5 до 10 милиарда лв. за да се обновят всички панелни блокове през следващите 10 години. Ако смятаме средна норма на печалба от 10-15% ( строителните фирми твърдят, че на такава работят сега), това означава около един милиард лева. В бранша очакват санирането да осигури работни места за над 60 000 строителни работници и на още 30 000 работещи в съпътстващите производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *