Сладка

Зимата, сладката, зимнината

Когато зимата почука на вратата няма нищо по-хубаво от препечена филия намазана с вкусен конфитюр или мармалад, докато наблюдавате бялата картина през прозореца. Въпреки че има разлика между конфитюр и мармалад и двата продукта са по равно обичани и почти всички си облизват пръстите, след като им се насладят. Дали ще са домашно производство или ще отскочим до най-близкия магазин, за да можем да им се насладим, това е без значение-накрая винаги остава от доставеното удоволствието

След приемането на наредба М3 двете понятия- мармалад и конфитюр се разделят като отделни термини. Под думата мармалад се разбира единствено продукт, произведен от комбинирането на вода, захари, пюре и корички от цитрусови плодове.  Останалите вкусотии не бива да се наричат мармалади.

Дори и двата продукта да са ни еднакво вкусни, трябва да правим разликата, най-малко за да можем правилно да се ориентираме в магазина. В съставките на конфитюрите се включват нарязани и цели парченца плод, докато в мармаладите са застъпени коричките от цитрусите.

За много семейства в България, мармаладите и конфитюрите си остават любима закуска и добавка към всякакви сладкиши. Сладкото започване на деня, осигуряващо спокойствие на човек е гарант, че всичко което започнете ще бъде успешно.

Широко разпространеното схващане е, че мармалада произхожда от Англия, но всъщност първи древните римляни започват неговото производство. Когато испанците пренасят в Англия, в средата на 15 в. , своята разновидност на съвременния мармалад, вид сладко от дюли, наречено “marmelada” тя става известна по тези места. В по-късен етап се добавят и портокалови корички, с което сладкото изкушение придобива своя съвременния си облик, както го познаваме днес. Известни са множество митове, за чудодейните свойства на мармалада,  като тази за кралица Мери, която успява да оправи проблемите си в стомаха с него.

В Интернет можете да намерите актуална информация за голям брой видове мармалади, конфитюри, информация за тяхното приготвянето и всичко друго, което ви интересува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *