Моторни яхти – защо се предпочитат

Разнообразието, в което се предлагат плавателните съдове е много голямо. Независимо от икономическите кризи скъпата техника се купува. За малки разходки и с по-ограничен бюджет се купуват малки лодки. Големите моторни яхти са собственост на представителите на политическия и икономически елит. Производителите непрекъснато пущат на пазара нови модели.

Задвижването с двигател прави моторните яхти независими от времето. Те могат да навлязат в дълбоки морски и океански води, да развият голяма скорост без да са зависими от вятър и бури. Предлагат се модели с интересен дизайн. В производството им се влагат нови материали и технологии, което ги прави още по-привлекателни.

Към този вид плавателни съдове има големи изисквания за издръжливост както на корпуса, така и на корабното оборудване. Това е необходимо за да може плавателния съд да понесе голямото натоварване без проблеми. Цената на тези плавателни съдове е висока, но много високи са и разходите за поддръжка. През летния сезон е необходим персонал, гориво, техническо поддържане, зимата са необходими средства за зазимяване.

Съвременните яхт клубове създадоха условия, които улесняват ползването на моторните яхти. Всяко добре оборудвано пристанище разполага с цистерни за зареждане с гориво, с добре оборудван технически център, както и възможност за зареждане с питейна вода. Освен това има прекрасни хотели и ресторанти, които създават условия за кратка почивка, прекарана на красив бряг.

Моторна яхта може да се изработи и по поръчка. В проекта участва и клиента като казва своите изисквания за всеки елемент от нея. Тук може да се покаже и големия разкош – специален материал за корпус, скъпи сплави, естествена кожа, а каютите с възможно най-големи екстри.

Има и много добри предложения за моторни яхти втора ръка. Това са красиви плавателни съдове с много добри технически показатели. Те са с по-ниска цена и могат да задоволят желанието на любителите на морските вълни. Големите яхт клубове предлагат и моторни яхти под наем. Често тази услуга е предпочитан заради отпадане на задължението да се зазимява плавателния съд.

При закупуване или наемане на яхта е необходимо да се съобразите с каква цел ще я ползвате, колко човека ще се радват на морската шир, за да се определи правилно вида и размера на съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *