Очаква ли се излизане от пандемията и намаляване на безработицата?

Пандемията covid-19 и произтичащите от това явление събития, били те дългосрочни или периодични, доведоха до това хората да спрат и да се замислят. Беше подходящо време да се отпуснете и да размишлявате, да се самоанализирате и да планирате коригиращи мерки за един свят, който излезе от релси и влезе в състояние на блокиране и хаос. Това се изрази под много форми – една от тях доведе до дискусии за необходимостта от това текстилната промишленост, свързана с модната индустрия да промени отношението си. Бе направен опит тя да започне да гледа на нещата от гледна точка на устойчивостта оттук нататък. Можем ли да анализираме и прогнозираме за това, което ще се случи с веригите за доставки и въздействието, което пандемията е имала досега относно запазването на работните места на работниците и поминъка по целия свят.

Дали това са били просто измислици на спекулативна група от хора или ще се окажат ужасни и безполезни упражнения, времето може да покаже. Има много начини за прогнозиране във връзка с минало-настояще-бъдеще в дадена индустрия и никой не може да претендира, че може да съществува единствен или окончателен начин за възприемане на нещата. Със сигурност много от дискусиите засягат един елементарен въпрос: къде ще бъдат разположени глобалните фабрики утре?

Когато играят твърде много фактори, много от които или в конфликт помежду си, или вкоренени в нестабилна почва, дебатът бързо се изражда. Въпреки че е вярно, че много неща са несигурни, най-добре е да се греда рационално на нещата без да се влагат излишни емоции.

Докато принудите и настроенията на купувача / вносителя на фона на антикитайските настроения, политическото напрежение и търговските войни приемат все по-голямо значение в настоящата действителност на пандемия covid-19. Това, което е също толкова важно е да се има предвид, способността на страните с развита индустриална сфера, да излязат от продължаващата пандемия, възможно най-невредими.

Най-устойчивите страни, произвеждащи облекло – поне досега – са Виетнам и Камбоджа. Първият случай на зараза, за който се съобщава във Виетнам, е на 23 януари 2020 година. До 31 юли общият брой на случаите е бил само 546. Броят на смъртните случаи е нулев. Да, нулев! Подобно на Камбоджа, която регистрира първия си случай на 27 януари. Общият брой на случаите е 234 с нула смъртни случаи за пореден път. И двете страни, разбира се, загубиха огромни суми от отменени поръчки и значителна загуба на работни места. В Мианмар са отчетени 353 случая и шест смъртни случая. Ако успеят да запазят „капака“ на коронавируса, те биха могли да се превърнат в дестинациите с най-добри източници.

Сравнете цифрите с три южноазиатски държави: Индия, Пакистан и Бангладеш. Общият брой на случаите в тези страни (към 31 юли) е съответно 1 638 227, 278 305 и 237 661, а броят на загиналите е съответно 35 745, 5 951 и 3 111. И трите са били неблагоприятно засегнати от загуби заради отменени поръчки. Освен това в Индия бе засечено едно от най-големите изселвания на работници от градовете по време на продължаващата пандемия. Следователно тези държави ще трябва да преодолеят безброй предизвикателства, за да останат в играта.

Най-големият играч, Китай, вече направи завръщане. Печалбите на индустриалните текстилни компании с годишни приходи над 20 милиона юана (около 2,86 милиона долара) скочиха с 189,08 процента на годишна база до 12,69 милиарда юана от януари до май тази година, според данни на министерството. Китай е направил значителен капитал, особено с износ на хирургически / защитни маски и комплекти за лична предпазна екипировка (ЛПС) през цялата пандемия досега. Всъщност, когато инфекцията на SARS-CoV-2 беше описана като пандемия от Световната здравна организация (СЗО) към края на март, много фабрики за облекло в Китай вече бяха възобновили работата си – макар и при ограничения.

За протокола заключването беше премахнато от Ухан на 8 април и се съобщава, че градът се е върнал „в релси“, въпреки че търговията на дребно далеч не се е увеличила. Между другото, броят на кумулативните случаи в Китай се е увеличил с малък темп от 79 932 на 1 март до 87 610 на 31 юли. Съответните смъртни случаи са съответно 3 979 и 4 661. Следователно се очаква страната да се справи добре. Дали това ще се случи зависи от странични фактори, въпреки че Китай е в добра позиция както като износител на облекло, така и като производител на текстил, за да ограничи загубата на работни места, както по време на финансовата криза.

Източник:  Статистически преглед на световната търговия  2020 /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *