Хронични заболявания

Хронични заболявания и преминаване от зимно към лятно часово време

Смяната на часа или преминаването от зимно към лятно часово време не оказва влияние на хроничните заболявания. Не се наблюдава при тях някакво обостряне или отключване. Това твърдят медиците. Според тях промяната на ежедневните навици с един час разлика не водят до някакъв огромен стрес, който да отключи каквото и да било заболяване.

Според представителите на медицинското съсловие тази промяна позволява постепенната адаптация, което не води до стрес. Въпреки това, в първата седмица след смяната на часа, се наблюдава намален тонус и лека депресия. Биологичният часовник трудно се адаптира към по-ранното ставане, пък било то и само с един час.

Въздействието на смяната на времето е предимно върху човешката психика, отколкото върху нашите хронични заболявания. Затова е препоръчително веднага да приемем промяната, а не седмици наред да правим сравнение сега колко часа е според старото време.

За съжаление, някои от пациентите с хронични заболявания се оплакват от обостряне на симптомите. Лекуващите лекари обясняват, че всичко това е на психична основа и няма логично обяснение.

Каквото и да е тълкуването на оплакванията на хората, факт е, че преминаването от едно към друго часово време се оказва стресиращо за хората и оказва влияние върху психиката. Това от своя страна води до повече оплаквания.

Съветите на лекуващите лекари са да се спазват правилата за здравословен начин на живот и здравословно хранене. Достатъчният сън също е от  огромно значение за преодоляване на трудностите, които настъпват за хронично болните при смяната на часовото време. Не трябва и да се намалява физическата активност, която определено подобрява състоянието на психиката и намалява симптомите на заболяванията.

Не е тайна, че мнозина чакат с нетърпение смяната на лятното със зимно часово време и се наслаждават на допълнителния час, който идва в края на октомври месец. Ако и вие сте сред тях, опитайте да намерите начин да се адаптирате максимално бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *