Банкови лихви по кредити

Лихва и комисионна – най-популярните параметри на кредита

Лихвеният процент по кредита и комисионната за отпускането му са двата основни параметъра, които са свързани с всяко задължение, възникнало в банката. Първият зависи от „цената на заемите“ на финансовия пазар и нивото на лихвените проценти. По-високите лихвени проценти и по-дългият период на заемите се превръщат в по-голям размер на лихвите, които кредитополучателят ще трябва да плати.

На свой ред комисионната е свързана с приетата от банката стратегия, тъй като това е възнаграждението на заемодателя за отпускане на пари. Така понякога се случва, че за да привлекат клиенти, заемодателите се отказват от комисионни за таксуване.

 

Допълнителни разходи, свързани с теглене на заем

Предоставянето на заем може да включва необходимостта от възникване на разходи, различни от лихви и комисионни. Един от тях е т.нар такса за подготовка (обикновено фиксирана в размер) за обработка на заявление за заем и предоставяне на средства. Трябва да се подчертае, че лихвата на заема може да бъде таксувана само след одобрение на заявлението и – за разлика от комисионната – не може да бъде възстановена (дори частично) в случай на предсрочно изплащане на заема.

Много често лихвите по кредитите на заеми са свързани и с необходимостта да се възползвате от животозастраховане или осигуряване при безработица. Това е форма на допълнителна сигурност за заемодателя, че задължението ще бъде погасено, но и защита на близките на кредитополучателя. Техните притеснения относно погасяването на дълга отпадат, когато има основания от това да се активира застраховката.

Размерът на вноската също е важен момент тук. Сумата на вноската се изчислява по сложна формула, която отчита няколко променливи. Затова е по-добре да използвате готов калкулатор за симулация на кредита.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *