Благословен дар за детето – кръщене

За голямата полза от кръщенето (независимо в коя възраст) говори елементарната логика: в купела човек се пречиства от всички свои грехове – и получения по наследство първороден грях, и натрупаните от самия него в течение на живота до кръщаването. Значи, колкото по-късно се кръстиш, толкова по-малко грешки ще направиш до края на живота си.

В тази логика има обаче и няколко сериозни недостатъка. Първо, не винаги смъртта настъпва в дълбока старост и по някакъв график, и да се отлага кръщаването за после не трябва, защото после може и да не дойде. Второ, кръщенето дава на човека да получи Божията благодат, да се съедини с Бог в този свой живот, да се отлага кръщаването е лишаване от всички тези възможности.

Модата на късното кръщаване възниква периодично и всеки път предизвика дискусии около себе си. По-добре е да защитите себе си от непреходността и несигурността на живота, за да не изгубите Божия дар. Кръщене може да се направи през всяка възраст на човека – от бебе да възрастен. Много пъти има спорове за кръщаването на детето докато е малко, защото то не може само да направи избор.

Възпитанието на детето е свързано с това, което се налага да правят родителите за него – да му избират играчки и книжки, спорт, училище, място за живеене. Родителите решават да приема ли антибиотици, учат го на това, кое е добро и кое е лошо, в този вид, в който те го разбират. Във всеки случай родителите се стремят да възпитат децата си в своята ценностна система, както и свободния избор на детето си.

Кръщенето не е смяна на статуса в небесна канцелария, това е преди всичко откриване пред човека на нови възможности. В корените на това лежи въпроса за това как родителите възприемат Бог. Ако за тях Бог е най-ценното в живота, смисъла му, истината и любовта, то родителите дори немогат да помислят да оставят детето си без този дар. Ако за родителите Бог е само една от формите за познание и общуване със света, част от културата и прочие, то, разбира се, те могат да отложат кръщенето на детето с думите: „Ще порасне и сам ще избере.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *