Бъдещето на домоуправителя

Домоуправителят е човекът, който трябва да се нагърби с решаване проблемите на всички собственици в дадена жилищна сграда или вход. Става въпрос за проблеми, свързани с общата собственост, която засяга интересите на собствениците. Все по-често е невъзможно да се намери човек от входа или блока, който да е съгласен да поеме функцията на домоуправител.

На всеки, който някога е живял или живее в голяма жилищна сграда, е ясно защо се получава така. Собствениците на апартаменти не желаят да се правят нужните ремонти, защото заплащането на услугата трябва да се направи от всички. С използването на жилищната сграда ремонтите стават все по-наложителни. Непрекъснато се появяват проблеми в общите части – щрангове за питейна вода, канализационни тръби, отоплени. За старите кооперации е много важно да се осигури ремонт на покрива – една сравнително скъпа услуга, за която никой не иска да плаща, а потърпевши са всички, защото се нарушава здравината на стени и прегради. Разбира се, основни потърпевши са тези, които живеят на последния етаж.

Домоуправителят трябва да осигури плащане на общите сметки за ток, вода, почистване на стълбище и площадки, ползване на асансьор. За този човек трудностите все повече нарастват и това води до факта, че желаещ от съкооператорите да изпълнява тази длъжност няма. За да се решат проблемите в многожилищните сгради се наложи ползването на професионално управление. Професионалният домоуправител е компетентен и можещ служител, който с лекота и умение може да се справи с проблемите на жилищната сграда.

Това вече е възможно, защото на пазара на труда се появи и професионалното управление на общата собственост, което може да бъде осигурено за конкретната сграда срещу заплащане на определена такса от всеки собственик или наемател. Така се постига добра развръзка за всички проблеми, събират се навреме всички суми за общи такси. В задълженията на домоуправителя влиза и водене на домовата книга, свикване на общо събрание на съкооператорите и, както вече казахме, поддържане на всички общи части на добро ниво и възможност на качественото им ползване.

В обобщение може да си направим извода, че управлението на общата собственост трябва да бъде в ръцете на професионалистите, защото само така може да се постигнат нужните резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *