Да си поговорим за катарактата

Катарактата, позната и като „старческо перде“, води до потъмняване на очната леща и рязко намаляване на зрението. Тя може да се прояви само при едно от очите, но може да засегне и двете. Заболяването е лечимо и засяга възрастните хора.

Обикновено офталмолозите предписват оперативно лечение, особено, когато намаленото зрение пречи на ежедневната дейност на човека.

Оперативният метод, който използват съвременните лекари, се нарича екстракапсулна екстракция. По време на операцията се отстранява само съдържанието на лещата. Тъй като прозрачният сак не се мести, изкуствената леща лесно може да заеме мястото на естествената. Така се постига максимално възстановяване на вътреочната рефракция.

За наистина добри резултати, трябва пациентът да се отнесе отговорно към следоперативното лечение. В никакъв случай не трябва да се пропускат прегледите при вашия офталмолог. Задължителните прегледи са на седмия ден след операцията, а след това – на тридесетия.

Окото в никакъв случай не трябва да се търка и да не се напряга, особено в първите дни след операцията.

Пациентите, оперирани от катаракта, не трябва да вдигат тежко минимум две седмици след операцията. Строго забранено е да се шофира непосредствено след операцията, както и по-рядко да се гледа телевизия. Така окото се натоварва прекомерно и оздравителния процес се възпрепятства.

Плуването, карането на велосипед, както и посещението на сауна е добре да се избягват в началото след операцията. Не се препоръчва и употребата на алкохол в това време.

Офталмолозите препоръчват оперираните пациенти да взимат всички предпазни мерки срещу заболяване от грип. Имунната система е отслабена и едно заразяване с грип може да доведе до доста усложнения.

Спазването на препоръките на офталмолозите, ще доведе до по-бързо възстановяване. Използването на медикаменти, съдържащи лутеин, ще способстват за бързото възстановяване на зрението, подобрявайки размазаното виждане и светлочувствителността.

Приемането на храни, богати на омега 3 мастни киселини, ще помогне за следоперативното възстановяване на очните структури.

Предписанията на лекарите трябва да се спазват стриктно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *