Климатизация и покривни климатици

Климатизация и покривни климатици

Маркан Про надеждния избор за климатизация на вашите помещения!

Климатизация е процес, при който микроклимата в едно вътрешно помещение, се поддържа благоприятен за работа, почивка или извършването на даден технологичен процес. Когато говорим за климатизация трябва да разграничим два основни типа такава – битова и индустриална. Битовата климатизация е в много по-малки мащаби и обикновено използва за целите си сплит климатичните системи. Индустриалната климатизация цели климатизирането на големи сгради, много помещения наведнъж и обслужва нуждите на определени производствени процеси. Тя се извършва на база централни системи за климатизация. Днес, обаче тези граници са значително заличени и битовите жилищни сгради могат да се възползват от системи за климатизиране на въздуха с централен принцип, със зонално управление, електронни параметри. Компанията Маркан Про се развива от години в бранша по климатизация и предлага на клиентите си най-ефективните високотехнологични и рентабилни съвременни системи за климатизиране. Днес ще ви представим покривните климатици наречени руфтопи.

Климатизация посредством климатик на покрива – ползи, приложения и видове

По своята същност руфтопа е моноблок представляващ хладилна машина. Този моноблок има значително обемни размери и може да се инсталира на плоски покриви или непосредствено до помещението, което ще бъде климатизирано. Покривния климатик самостоятелно охлажда или нагрява въздуха преминаващ през него, като го подава към помещенията за климатизация, чрез система от въздуховоди. Това става със силата на центробежен вентилатор и подаваният въздух за климатизация е смес от пресен въздух и рециркулационен такъв. Чрез руфтопите климатизираните помещения не само се отоплят или охлаждат, те се и вентилират!

Идеалното проектиране и инсталиране на покривен климатик според специалистите на Маркан Про – би било на големи открити зали и помещения, където покривът е общ. Тоест руфтопа е идеален за летища, гари, хипермаркети, спортни съоръжения, конферентни помещения и други подобни нуждаещи се от охлаждане. В практиката покривните климатици се разделят на такива в големи, средни или малки мощности. Именно от мощността зависи големината на климатика, неговата възможност за подаване на въздух в помещенията и климатизирането му. Основните разлики между споменатите три групи руфтопи са в разделянето, подаването и смесването на въздуха отвън по въздуховодите и отвътре съответно. Руфтопите не само могат да охлаждат. Разпознаваме покривни климатици с възможности за затопляне на помещенията, освен за изстудяване. Те могат да затоплят, чрез загрявана на подаденият въздух с помощта на горелка или от термопомпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *