Коя вода е по-здравословна „киселата“ или „алкалната“?

Знаете ли, че водата е наполовина киселина и наполовина основа?

За да разберем това, нека се върнем към уроците по химия. Киселините освобождават Н+ йони във водата, тоест водородни йони и алкали йони – ОН–. Ако смесите киселина и основа, резултатът от взаимодействието ще е сол и вещество, образувано от комбинацията на OH– и H +. С други думи, любимата ни H2O!

Имаме ли нужда от киселини?

Киселините са част от метаболизма. Всеки от нас произвежда киселина, като АТФ (аденозин трифосфорна киселина), многостранен енергиен източник. Необходима е на клетките да синтезират протеини, мазнини и въглехидрати, помага при транспортирането на хранителни вещества и премахва токсините. Солната киселина е основният компонент на стомашния сок, разгражда храната, но присъства в много концентрирана форма. Без защитни вещества върху лигавицата, солната киселина може агресивно да повлияе на самия стомах, провокирайки киселини, гастрит и язва на дванадесетопръстника.

Защо не трябва да пиете алкална вода?

Тъй като са необходими киселини, ефектът на така наречената алкална вода (рН до 10) върху тялото ще бъде твърде спорен. Или по-скоро не е толкова полезна, както привържениците на правилното хранене пишат за нея. Използването на основа неутрализира киселината в стомаха, като следствие – липсата на киселина води до факта, че храната се усвоява по-лошо или въобще не се усвоява. Тоест, храната се разваля в стомаха на фена на алкалната вода и алкалния филтър и съществува опасност да попадне в болницата.

Препоръчителното ниво на pH на питейната вода за здрав човек трябва да остане в рамките на 5,5–8,5. Останалото е строго по препоръка на лекарите за решаване на индивидуални здравословни проблеми.

Използването на традиционен воден филтър гарантира, че ние ще пием наистина чиста вода, която няма да навреди на здравето ни.

Трябва да знаете, че питейната вода, е пречистена. Филтрите просто подобряват допълнително качеството и вкуса ѝ и ни прави по-спокойни за здравето и благополучието на семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *