Мозайка и теракот

Мозайката и теракота като елементи на интериора

Първите подове от теракот датират от древни времена. В двора на египетските фараони подовите повърхности са били направени от камък. Римляните използвала каменни и керамични плочи, а по-благородните сред тях имали мозаечни подове със сложни орнаменти. Днес плочките най-често се използват в кухнята и банята, по рядко в коридора. Модерните плочки са от гранит, мрамор и други видове камък, керамика, а съвсем новите са от теракот, корк или ламинат.

Плочките са много важен елемент от декора на съвременния интериорен дизайн. На първо място трябва да поставим тяхната практичност – те са водоустойчиви, трайни и не съдържат вредни вещества. Те определят основния фон на помещението, затова имат важна роля и не е толкова лесно да се изберат най-подходящите. Преди да закупите плочки, трябва да добре да ги разгледате и да обърнете внимание дори на обратната им страна. Повърхността трябва да е равна, гладка, без пукнатини, издатини или други дефекти.

Въпреки че плочките са служили като основен декоративен материал в продължение на хилядолетия, те не губят своята актуалност. Новите технологии дават възможност за развитието на нови видове, които отговарят на изискванията на съвременния вътрешен дизайн и на нуждите на клиента. Цената на плочките зависи от качеството и често дори от дизайна. Традиционните, стандартни плочки например, са по-евтини от декорираните.

Стъклена мозайка е друг тип покритие от вида на плочките. Има красив и елегантен дизайн и може да се използва за стените или за пода на банята. Производителите обикновено предоставят стъклената мозайка в матрица от 32×32, за да може да се използва дори от непрофесионалисти, но за да получите добър резултат, най-добре е да се обърнете към специалист. При инсталиране на стъклените матрици, е необходим о спазването на няколко правила: внимателна подготовка на стените, изравняване на всички неравности, запълване на пукнатините. Стъклокерамиката за разлика от керамичните плочки не скрива, а напротив, подчертава всички недостатъци. Освен това важно значение има избора на лепило, за да не останат грозни следи. В древни времена в състава на стъклената мозайка се добавяли полускъпоценни камъни, което й придавало изумителен вид. Днес процесът на създаването й не е толкова сложен и скъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *