Предимства и недостатъци на принтерите

Компютърните принтери са често срещана гледка в домовете и офисите. Те обикновено се явяват като част от компютърна конфигурация, която включва мишка, клавиатура и монитор. Компютърните принтери също се предлагат в няколко разновидности, включително елементарни евтини модели и висок клас версии с много функции. Наличието на принтер има определени предимства, но носи и някои недостатъци.

Мастилено-струйните принтери използват сменяеми касети с мастило.

Удобство

Основното предимство на този вид принтери е удобството. Отпечатването на документи у дома може да спести време и пари в сравнение с посещение на търговски принтерен център или магазин за офис консумативи. Това е добър начин за управление на документи, като се произвеждат хартиени копия, които да се архивират или да се отпечатват документи или писма, които трябва да бъдат изпратени по пощата.

Цена

Първият недостатък на принтерите се явява първоначалната цена. За потребители, които отпечатват документи само от време на време, установяването на абонамент с местна печатница може да бъде добра идея и по-рентабилен вариант от инвестирането пари в домашен принтер. Въпреки че някои основни модели са много достъпни, има разлика в цените на цветни лазерни принтери и висококачествени фотопринтери, което би могло да бъде значителна и излишна инвестиция.

Дългосрочни разходи

Принтерите продължават да искат инвестиции и след закупуването им. Потребителите ще трябва да осигуряват постоянна доставка на хартия, което може да бъде особено скъпо за фотопринтерите, които изискват лъскава фотохартия. Мастилото и тонера, съответно за мастиленоструйни и лазерни принтери, също са скъпи и трябва да бъдат заменени след изчерване. И накрая, всеки принтер може да изисква периодична поддръжка или ремонт, което води до още по-големи разходи.

Характеристика

Друго значително предимство на принтера е дългият списък от функции, които някои модели включват. Освен отпечатване на документи и снимки, някои принтери могат също да сканират, изпращат факс и да правят копия. Това означава, че компютърния принтер всъщност може да замени няколко различни устройства, намалявайки претоварването и оптимизирането на домашния офис.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *