Шумоизолация на елитно жилище

От самото понятие елитно жилище се разбира за неговите повишени изисквания към качеството по основните критерии за жилище. Тези потребителски изисквания са по-високи от еднаквите типови жилища и жилищни сгради. Да кажем, вместо боядисани рамки за прозорци, те имат красиви и херметически прозорци, вместо тънки стени – дебели многослойни от съвременни материали, с вентилирана фасада, а вместо скърцащ асансьор – такъв безшумен, скоростен, с прозрачни стени.

Всички признаци на „елита“, както се казва са налице, и само за един фактор, без който неможем да си представим комфортното жилище, трябва да сме уверени до край – това, разбира се, е шумоизолацията. Както показва многогодишният практически опит, списъкът на най-належащите проблеми със звукоизолацията в жилищните сгради от висока категория е най-дълъг. Условно тези проблеми могат да се разделят на две – до колко конкретния случай е специфичен и степента на сложност за решаване на проблемите.

В списъкът на първо място е как да се реши проблема с ударния шум от горните етажи, и да се реши това не е толкова лесно. Работата е в това, че причината за недостатъчната шумоизолация на ударния шум се крие в самата физика на процес. Ако за звукоизолацията на въздушния шум (телевизор, говора, домашното кино на средна височина) напълно е достатъчно да се увеличи дебелината на подовата плоча, то за осигуряване изолация на ударния шум е необходимо изграждане на допълнителна конструкция за шумоизолация на пода.

В строителството на елитни жилищни сгради е разпространена продажба на жилища без завършване, конструкцията за допълнителна звукоизолация на пода често остава само на хартиения работен проект на сградата. Заобикаляйки изискванията на нормативните документи, се постига мълчаливо съгласие – строителят прави икономии, а купувачът от своя страна има с няколко сантиметра по-високи тавани, защото конструкцията не е изградена.

В този случай, купувачът си мисли, че в собственото жилище може да си прави всичко, но забравя, че така разсъждава и съседа над него. В резултат на това се оказва над неговата спалня кухнята на съседа, а над гостната – банята. И, разбира се, всичко това без всякаква шумоизолация.

Разбира се, не е все пак безнадеждно – има и такива добросъвестни строители, които даже при предаване на сградата без да е завършено вътрешно разпределение, правят във всички жилища предвидената по проект конструкция за шумоизолация на пода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *